Doua stiri mi s-au parut interesante astazi. Prima imi aduce aminte de o zi insorita de vara, cand impreuna cu Alin si Andrei am renuntat la plaja, la Constanta, pentru a urmari inmormantarea ultimei familii regale rusesti, cea a tarului Nikolai al II-lea. Stiu ca numaram sicriele sa vedem daca lipseste Anastasia... Lipseau doua sicrie si atunci ne intrebam, in necunostinta noastra, de ce oare...
Experţi în medicină legală ruşi susţin că - 'foarte probabil' - oseminte descoperite în luna iulie în regiunea Ekaterinburg /Ural/ aparţin ţareviciului Alexei şi a uneia dintre fiicele ultimului ţar al Rusiei, Nikolai al II-lea, ucis împreună cu toată familia sa de bolşevici în 1918. Vârsta persoanei de sex feminin identificate este de 17-19 ani, iar cea a adolescentului - de 12-15 ani. 'Trei plombe cu un aliaj de argint au fost descoperite pe dinţi. O mare cantitate de mici plombe, similare, au fost descoperite asupra rămăşiţelor celorlalţi membri ai familiei lui Nikolai al II-lea. Dar mai sunt necesare nişte teste. Experţi ruşi şi străini, specialişti în genetică, urmează să examineze la rândul lor osemintele în luna octombrie. Rămăşiţele celor doi adolescenţi au fost descoperite în luna iulie, în apropierea locului în care fuseseră găsite în 1991 nouă corpuri presupuse a fi ale familiei şi anturajului fostului ţar. Ele au fost identificate ca aparţinând lui Nikolai al II-lea, soţiei sale, Alexandra, şi a trei dintre fiicele lor, fiind înhumate apoi cu mare pompă în fosta capitală imperială Sankt-Petersburg, în prezenţa preşedintelui Boris Elţin. Autenticitatea lor, stabilită de un laborator britanic, a fost atunci contestată de Biserica ortodoxă rusă, care a pus la îndoială rezultatele testelor ADN. Într-un recent interviu acordat AFP, moştenitoarea autoproclamată a familiei imperiale, marea ducesă Maria Vladimirovna /53 de ani/, a reclamat o anchetă 'onestă şi serioasă' după descoperirea ultimelor oseminte. 'Dacă ancheta care este în curs va seamăna cu precedenta, istoria se va repeta, devenind o farsă', a declarat ea.
A doua stire este faina pentru ca din intamplare am nu un exemplar, nu doua exemplare, ci trei exemplare din aceasta carte. S-ar parea ca prietenii mei, influentati desigur de posturile legate de carti, au crezut ca astfel de carti lecturez eu. S-au insemat, in ultima vreme citesc carti de o mie de ori mai usoare. :)
Primul tiraj de 20.000 de exemplare al romanului "Vrăjitoarea din Portobello", de Paulo Coelho, s-a epuizat la mai puţin de două săptămâni de la lansarea sa în librăriile din România, informează un comunicat al editurii Humanitas. "Vrăjitoarea din Portobello", cel mai recent roman al lui Paulo Coelho, în care este prezentată povestea unei tinere românce de etnie romă cunoscută de scriitor la Viena, care ajunge să schimbe viaţa celor care au întâlnit-o, iar mărturiile lor conturează un destin de excepţie. În volum se spune că personajul principal s-a născut în România. Nu avea nici un nume. La Beirut, părinţii adoptivi îi spun Sherine. Apoi primeşte numele zeiţei înţelepciunii, Atena. Călătoreşte în toată lumea, căutându-se pe sine, şi află mult mai mult decât sperase - află adevărul despre lumea în care trăieşte. Şi devine Vrăjitoarea din Portobello. Povestea este spusă de oamenii care au cunoscut-o: mama sa adoptivă, un jurnalist care cercetează vampirismul, un preot, un profesor de caligrafie, o actriţă. Fiecare dintre ei descrie o altă faţă a caracterului Atenei, prin prisma cunoştinţelor, impresiilor, convingerilor şi temerilor sale.