Translate

June 14, 2008

Cand e vorba de animale imi pare rau ca stau in Romania

Am scris si in postul trecut despre aceasta problema, iar acum scriu din nou pentru ca am timp. Sa va povestesc nitel de Dea. O vedeti e frumoasa si sanatoasa(exceptand cateva mici chestii cum ar fi otita la care collie mai mult decat alti caini este expus) si am avut noroc ca am gasit un caine care desi ar trebui sa aiba pedigree de tip B(adica doar unul din parinti avea pedigree) nu are tare genetice. Eu am luat-o de la un proprietar de collie cu pedigree care si-a montat cainele cu o catea collie despre care nu se stia originea. Lucru riscant pentru ca nu poti sti ca boli a facut femela, ce defecte are si ce se poate transimite la pui. Pe Dea am ales-o dintr-o cutie plina de collie(povestea e mai lunga) si am mers la ghici. De obicei nici macar cel mai neinitiat crescator de caini nu recomanda cumpararea unui caine despre care nu se stie o istorie cat mai bine documentata. La asta foloseste pedigree-ul. In Romanica poate fi cu usurinta falsificat si deci nesigur. De asemenea este necesara examinarea carnetului de sanatate al ambilor parinti pentru a vedea ce boli transmisibile au avut. In Romania carnetul de sanatate e frectie la picior de lemn. Am intrebat pe cineva de la Asociatia Chinologica ce fac in cazul in care mi se fura cainele, cum demonstrez ca e al meu si nu a celui care l-a furat. NU AI CUM indiferent cate carnete de sanatate sau pedigree-uri ai, celalalt poate obtine unul in mai putin de 24 de ore.
Acum sa va povestec de Andrei. Cand eram mai mici visam cu ochii deschisi sa ne facem o canisa impreuna, ba eu chiar vroiam sa fiu arbitru chinolog. Andrei a facut doi pasi inaintea mea si si-a luat o catea chow-chow, Helga. Era si este o frumusete de catel, boli grave nu stiu sa fi avut(aici poate completezi tu Andrei), a facut trei randuri de pui(supravegheata cat se poate de bine de Andrei care intre timp s-a specializat) si este in continuare febletea lui Andrei si a Alinei. Poate pentru ca Helga e un caine extraordinar, Andrei a intrat mai mult in lumea crescatorilor de caini, si-a facut prieteni si a indraznit sa mai cumpre un catel, tot chow-chow, tot femela, Olga. Ei bine Olga a fost cumparata dupa toate regulile existente. De la o canisa autorizata, de la crescatori recunoscuti in Romania, cu pedigree de nu se poate(ambii parinti campioni internationali, daca nu ma insel tatal era foarte cunoscut in Romania ca fiind un caine care nu doar e dupa standard, ci chiar impune standardul). Asadar Olga avea toate sansele sa fie un caine exceptional. Si chiar este mai ales pentru noi cei care am stat ceva pe langa ea. Insa pentru cunoscatori e un caine tarat. E bolnava de cand o stim (iarasi Andrei va poate lamuri) si pentru ca Andrei e un crescator responsabl nu a montat-o niciodata. Dar asa cum am spus Andrei e un crescator responsabil, in timp ce cei de la canisa de la care a luat-o pe Olga au continuat sa monteze cei doi caini(parintii Olgai) chiar daca Andrei le-a atras atentia de problemele cel mai probabil genetice a cainelui.
De aceea va rog militati pentru o lege a animalelor in Romania sau pentru ca am inteles ca o lege exista, pentru o politie a animalelor. Niste modalitati de a reglementa canisele, cumpararea cainilor, Asociatia Chinologica si tot ce mai tine de caini de la nastere si pana la moarte, pentru ca am trecut prin asta si stiu...ce faci cand iti moare cainele, unde il duci? pentru ca nu il poti da la ghena de gunoi dupa ce ti-a fost fidel o viata intreaga.... Si poate cel mai important sa reglementeze viata patrupedelor, pentru ca nu mi se pare normal ce se intampla in canisele din Romania... Apoi ar mai fi cabinetele veterinare de cartier deschise de proaspetii absolventi de medicina veterinara care habar nu au sa citeasca o radiografie, stiu doar tratamente generice, sa deparaziteze si sa vaccineze un caine, ceea e ar fi de ajuns daca ai un caine sanatos, dar daca nu in cele mai multe cabinete veterinare nu poti gasi nici un ajutor...

2 comments:

Anonymous said...

De acord cu tot ce ai zis, Raluca. Din pacate, nici pedigree-ul si nici celebritatea crescatorului nu iti garanteaza ca puiul nu are probleme. Cel mai sigur ar fi ca Asociatia Chinologica sa impuna proprietarilor de canise oferirea unei garantii, la cumparare, conform careia puiul nu are probleme genetice si, mai mult, a fost vaccinat corespunzator si la timp. Daca un crecator iti ofera o asemenea garantie si tu tot ai probleme, il poti da in judacata si ii iei toata canisa si pe nevasta-sa sclava la canisa. In felul asta s-ar elimina de la monta o mare parte din ciinii bolnavi.
As scrie mai mult, dar din pacate nu pot, miine plec in Romania.
Inca ceva: exista o metoda absolut sigura sa demonstrezi care e ciinele tau celui care ti-l fura: ciparea. Ma mir ca aia de la asociatie nu ti-au spus nimic. Am cipat fetele (mai mult din obligatie, ca sa nu am probleme la granita), si numarul cipului il cunosc doar eu, medicul veterinar si cineva de la Directia Sanitar Veterinara Iasi. De asemenea, numarul cipului e trecut pe carnetul de sanatate + codul lui de bare. Daca cineva imi fura ciinele, pot demonstra cu acte si cip ca e al meu. Cipul nu costa mult, se face ca o injectie si nu chinuie animalul. Te sfatuiesc sa procedezi la fel cu Dea, cit mai curind. In principiu cipul il faci la orice cabinet veterinar, iar daca vrei pasaport, dupa ce ai facut ciparea, te duci cu toate astea la directia sanitar-veterinara.
Abia astept sa ne vedem la Bucuresti. Venim la inceputul lui iulie. Va pupam

Raluk said...

Mersic pentru sfaturi, abia astept sa ne vedem, nu mai e chiar mult:)