Astăzi am profitat de soare şi de timpul liber şi am ieşit la plimbare. Am început cu Muzeul Satului unde auzisem eu că e un târg de ţărănisme. Şi doar ştiţi ce mult îmi plac ţărănismele... Ei bine nu era nici un târg de ţărănisme. Tărgul urma să fie mâine, de ziua copilului. Ce nu am înţeles eu, dacă 1 iunie pică luni, de ce nu au organizat ceva în week-end? Per total a fost fain, am găsit căsuţe noi, am înţeles că în curând muzeul îşi va dubla întinderea, deci mai multe căsuţe faine de vizitat.
Am fotografiat bisericuţa, exponatul meu preferat din tot muzeul
În curtea unei căsuţe
A urmat Muzeul de Istorie, unde vroiam să vizitez expoziţia dedicată familiei regale. Ca şi la Muzeul Satului era plin de copii, lucru cu care m-am obişnuit se pare... Am descoperit şi o expoziţie cu chihlimbar, istoria chihlimbarului sau cam aşa ceva. Am vizitat şi tezaurul. A fost fain. Însă nu am găsit nici un muzeograf care să ne spună câte ceva, nu exista nici o broşurică cu expoziţiile permanente, despre cele temporare nici nu se pune problema. De la magazinul de suveniruri nu aveai ce să îţi iei că toate erau prost făcute şi ce m-a dezgustat maxim, tipa care vindea la magazin (de fapt o dugheană improvizată) nu ştia engleza... Păcat
Apoi am zis să mâncăm ceva în centrul vechi. Şi până pe Lipscani la terase am făcut câteva pozişoare. Lângă Carul cu Bere am descoperit o Bodegă, în paragină desigur...
Apoi Biserica Stavropoleos, una dintre cele mai vechi din Bucureşti. M-am bucurat că o restaurează, pentru că este o bisericuţă tare drăguţă.
Centrul vechi este părăginit, iar pasarelele alea din lemn sunt de tot rahatul. Au dispărut ţiganii, dar a rămas mizeria... Apoi pe strada cu terase, care sigur nu e Lipscani, i-au lăsat pe unii să renoveze faţadele fără să ţină deloc cont de felul original în care arătau. Iarăşi păcat. Asta este un balcon pe care l-am remarcat şi altădată când am fost în centrul vechi.
Am mers apoi la Muzeul Bucureştiului sau Palatul Şuţu. Era jumătate în renovare, iar cealaltă jumătate era închisă că filmau unii de la TVR, da preţul de intrare nu era la jumătate... Mi s-a părut un muzeu prost organizat, nişte nimicuri care ţin de Bucureşti puse alandala. Păcat.
Am reintrat în centrul vechi pe lângă Biserica Rusă sau Biserica Studenţilor. Este biserica mea preferată din Bucureşti.
Biserica e total prost plasată, dar presupun că e aşezată astfel din cauza tâmpeniei lui Ceauşescu. Toate bisericile frumoase din Bucureşti nu sunt "la şosea", dar probabil trebuie să mulţumim că au scăpat planurilor fantasmagorice de a transforma Bucureştiul...
Lângă casă, pe strada Ferdinand am găsit o casă care plânge. Este diametral opusă de Foişorul de Foc şi probabil e lăsată să se dărâme, desi e pe colţ şi are o lucrătură in lemn deosebită.
Acum două zile vorbeam cu un prieten despre unde am duce un străin de Bucureşti să viziteze capitala. Sincer nu ştiu. Aş zice Muzeul Satului, dar poate nu toată lumea preferă ţărănismele aşa cum preferăm noi. Alte muzee aş zice pas, pentru că le-am vizitat pe toate şi dacă aş duce pe cineva la vreunul, respectivul ar înţelege că este un muzeu pe care îl plac şi îl recomand şi nu e aşa. Dacă ar fi să mâncăm în oraş l-aş duce la Carul cu Bere, însă cei de acolo s-au prins că au vad şi practică preţuri mai mult decât nesimţite. Centrul vechi e în paragină, e plin de ţigani şi gunoaie. Cu siguranţă nimeni nu ar vrea să vadă aşa ceva... Suvenirurile sunt scumpre, neinspirate şi prost făcute. Aşa că mai bine când iţi vine cineva în vizită cumperi o tonă de dvd-uri şi îl pui la filme, că de vizitat ceva mai bine te lipseşti... Mă gândesc că înainte de a căuta izvoarele balneare şi turismul ecumenic mai bine ministrul turismului, oricare ar fi el, s-ar asigura că turistul poposit în capitală are ce vizita şi are unde să îşi lase banii fără să plece cu un gust amar...
No comments:
Post a Comment