Copii peste 6 ani, când te înţelegi cu ei şi înţeleg mai multe, cum ar fi repetatele anunţuri de a nu lovi geamurile cu piciorul sau cu mâna, e chiar indicat să ajungă la o Grădină Zoologică. Să li se explice şi să şi înveţe ceva.
Acestea fiind spuse, să vă zic că aceasta este a doua Grădină Zoologică pe care am vizitat-o în viaţa mea matură (că poate când am fost mică m-or fi dus şi ai mei, întocmai ca părinţii de mai sus, să se laude şi ei că au fost cu fata la Grădina Zoologică). Prima a fost cea de la Budapesta şi deşi parcă acolo erau mai multe animale, cea din Dublin mi s-a părut mai aerisită, iar animalele parcă aveau mai mult loc. În plus la Budapesta multe animale aveau deja dansul ăla de cuşcă, specific animalelor închise, la Dublin, doar girafele se plimbau prin cuşcă.
E adevărat că pe cea din Budapesta am vizitat-o iarna, când animalele erau în cuştile de iarnă, mai mici, pe când aici variaţiile de temperatură de la vară la iarnă sunt mici şi nu cred că sunt închise perioade lungi de timp în cuştile de iarnă.
Oricum ambele Grădini Zoologice mi-au lăsat un sentiment ciudat, o nedreptate pe care omul o face unor animale doar pentru amuzamentul plozilor.
Trebuie să vă spun că biletul de intrare la Zoo este 15 euro şi deşi grădina este listată în primele 10 atracţii turistice din Dublin nu erau foarte mulţi turişti într-o zi de sâmbătă. Şi pe bună dreptate, pentru un turist 15 euro sunt mulţi bani, dacă vă gândiţi că tot 15 euro e biletul şi la Guinness şi la Jameson, iar turiştii vin în special pentru noutate.
Primele animăluţe erau suricatele.
Mi-a fost aşa milă de ele că erau îngrămădite trei pe lângă o piatră, iar cuşca lor se putea vizita dintr-un restaurant. Toţi plozii băteau cu picioarele în geam...era groaznic...
Trebuie să vă spun că în Grădin Zoologică din Dublin sunt mult mai multe animale decât am fotografiat eu.
Chiar şi de ţestoase îmi era milă
Tapirul brazilian
Un acvariu mare cu ţestoase cu tâmple roşii, de Florida, întocmai ca Vasile. Am citit că aceste ţestoase au cunoscut o foarte mare răspândire în ultimii ani, dar că din cauză că oamenii le-au eliberat în lacuri şi bălţi unde nu îşi aveau habitatul, au distrus habitatul altor animale.
Cei de la Zoo sfătuiau posesorii de astfel de ţestoase să le abandoneze la Zoo sau la pet shop-uri şi nu în natură.
Ei asta nu o ştiam, deşi e cumva logic. În România se cumpără astfel de ţestoase într-o veselie şi se abandonează te miri pe unde...
Din nou Ţestoasele cu tâmple roşii
O ţestoasă de uscat
Elefanţii aveau construit un adevărat labirint unde puteau fi observaţi, dar ei se adunaseră în cel mai îndepărtat loc de vizitatori. De aceea poza e cu zoom maxim.
Păsăroaiele astea umblau libere printr-o porţiune a grădinii. Nu ştiu pe alţii, dar pe mine m-au speriat de cel puţin două ori când s-au decis să zboare spre mine...
Eu şi copii atentam la băncuţele în forma de rinocer
Un pui de girafă
Girafele şi zebrele şi struţii se aflau în acelaşi spaţiu
Şi peste gard erau rinocerii
Rinocerii
Eu cu o plantă roşie
Tigrul
Eu şi nevăstuicile.
Tare jucăuşe, până să mă observe se jucau cu nişte pietre, apoi au venit fix la mine
Una s-a plictisit repede, dar cealaltă era atrasă de mine şi de Alin.
Un lup alb
Puiul de gorilă.
La sfârşitul lunii se va deschide habitatul gorilelor, care acum era în reamenajare, şi care sper eu e mai mare decât ce aveau acum
Urangutanul ăsta stătea cuminte undeva în spatele cuştii şi a venit curios la mine. Mi-a arătat o treabă verde pe care o mânca el, pe care a întins-o pe geam, apoi s-a mai uitat la mine că aveam o sticlă cu apă ce îmi tot cădea din buzunar, apoi a decis să îşi stoarcă coşurile de pe bot. Întocmai ca oamenii.
Asta cu gorilele şi urangutanii închişi la Zoo mi se pare cruzimea maximă.
Închiei cu acest tigru, care era închis într-un ţarc mai mic pentru că urma să fie dus la o altă grădină zoologică. Se născuse la Dublin Zoo şi acum era în perioada de separare de părinţii lui, alfaţi într-un ţarc alăturat.
Stătea întins pe o băncuţă şi se uita la oameni...
2 comments:
Nu mi se pare normal sa aruncam cu injurii, cu atat mai mult cu cat este vorba de Gradini Zoologice renumite. Iar faptul ca toti copii se catara pe garduri, bat cu mainile in geamuri etc. nu depinde decat de modul in care un parinte alege sa isi educe copilul.
"Lumea animalelor îi captivează pe mai toţi copiii. De aceea, o vizită a întregii familii la grădina zoologică le va oferi părinţilor posibilitatea de a admira împreună un colţ de sălbăticie.
Încă din vremuri străvechi, omul a fost fascinat de lumea animalelor. Folosindu-se de această fascinaţie înnăscută, părinţii le pot transmite lecţii preţioase copiilor. O vizită la grădina zoologică ne poate spori respectul faţă de animale şi ne poate conştientiza de fragilitatea existenţei lor pe planetă."
SALVATE DE LA DISPARIŢIE
Datorită eforturilor conjugate ale mai multor grădini zoologice, peste zece specii de animale au fost salvate de la dispariţie. Iată doar două exemple:
Zimbrul european a dispărut din sălbăticie în 1925. Graţie programelor de împerechere din unele grădini zoologice, cirezi sălbatice hoinăresc acum în unele regiuni din Bielorusia, Polonia şi Rusia.
Antilopa arabă, sau oryxul, este o antilopă de deşert foarte rezistentă. Vânătorii au ucis ultimul exemplar din sălbăticie în 1972. Însă, pentru că în unele grădini zoologice exista o mică populaţie de antilope arabe, superba specie a supravieţuit. În prezent, antilopele cutreieră nestingherite mai multe zone ocrotite ale Peninsulei Arabia.
Totuşi, numărul speciilor periclitate pe care grădinile zoologice reuşesc să le înmulţească este relativ mic.
Mi se pare ca nu ati inteles deloc ce am vrut eu sa zic. Insa eu am o fata, am un nume si mai ales am pareri proprii. Nu mi se pare ca se bat cap in cap cu ce ati spus dvs. insa macar sunt parerile mele.
Am recitit postarea. Nu stiu daca v-ati dat seama, dar este o postare din 2011. Imi sustin si acum parerea de atunci. Nu neg rolul gradinilor zoologice in protejarea unor specii, intrebam doar daca locul copiilor de sub 5 ani, nesupravegheati si nu respectau regulile, este la Zoo si daca ei chiar se prind care e rolul acestor gradini si nu isi fac o impresie ca animalele locuiesc doar la Zoo.
Atata tot.
Post a Comment