Aşa cum v-am spus cred că acum un an, până în ianuarie 2012 animalele de companie aduse din alte state în Irlanda şi Anglia erau supuse carantinei pentru a preveni apariția rabiei pe teritoriul celor două ţări. Aşa că după aproape 6 ani de la intrarea României în UE şi după 19 ani de la înființarea Uniunii Europene, Irlanda intră în normalitate şi nu mai impune carantina.
Eu continui să cred că noi am trecut cu Dea din Franţa în Anglia cu un mare noroc, v-am povestit că Dea era traumatizată de călătoria cu feribotul şi s-a culcat printre bagaje şi astfel am scăpat de controlul de la vamă. Alţii spun că probabil pe ultima sută de metri au mai trecut şi ei cu vederea, că oricum de la 1 ianuarie aveau să lase animalele fără carantină. Adevărul nu îl vom şti niciodată, ideea e că acum nici Irlanda şi nici Anglia nu mai impun carantina. Totuşi sunt câteva măsuri ce trebuie luate, pe care le găsiţi aici.
Aşadar animalele de companie ce intră din ţările UE în Irlanda şi Anglia trebuie să aibă:
- paşaport, ce se găseşte în toate cabinetele veterinare sau farmaciile veterinare din România şi care trebuie înregistrat la sediul DSVSA din localitatea în care locuiţi.
- pe paşaport trebuie să apară vaccinările anti-rabice făcute în ultimii ani (anti-rabicul se face în cadrul vaccinărilor anuale, deci dacă vă vaccinaţi animalul de companie în fiecare an trebuie înscrise pe paşaport), iar ultima trebuie făcută cu cel puţin 21 de zile înainte de a intra animalul de companie pe teritoriul Angliei şi Irlandei.
- tot pe paşaport trebuie înregistrate deparazitările interne pe care le-aţi făcut animalului
Chestiunile astea sunt foarte uşor de realizat la orice cabinet veterinar. Eu una sunt super fericită că nu mai trebuie nimeni să treacă pe la laboratorul din Bucureşti, unde doamnele făceau nazuri că eprubeta avea cap verde şi nu roşu...
Pentru cei care aleg să vină cu feribotul din România şi trec prin Anglia sau cei care călătoresc între Anglia şi Irlanda pe lângă ce v-am spus mai sus, animalul de companie trebuie să aibă un microcip, ce la fel se poate implanta la orice cabinet veterinar, însoţit de pașaport, de asemenea înregistrat la DSVSA.
Eu ştiam că microcipul este necesar la orice ieşire în afara graniţelor ţării, deci chiar dacă nu este specificat pe site-ul Ministerului Agriculturii din Irlanda este bine să vă cipaţi animalul de companie. Teoretic vă ajută în cazul pierderii animalului, practic mie mi-au înregistrat microcipul într-un catastif lunguieţ şi nu într-un calculator, greu de crezut că ia cineva la mână catastifele respective să îţi caute ţie câinele, da cine ştie poate catastifele au fost informatizate...să sperăm :)
Cam asta e. Drum bun,
Raluca
No comments:
Post a Comment