Nu ştiu vouă, dar mie mulțimea de castele, verdele permanent şi contrastul dintre cerul albastru şi clădirile roşii mi se par foarte romantice şi nu sunt singura. Cum altfel ar fi trăit aici şi creat atâția poeți şi scriitori, despre care promit să vă vorbesc curând.
Irlanda în totalitate este plină de poveşti de dragoste cât se poate de autentice. Iată câteva:
Abaţia Kylemore se află în Munţii Druchruach din Galway - Connemara. Povestea spune că un bărbat pe nume Mitchell Henry a început construcția castelului şi a domeniului ce îl înconjoară după ce a fost în luna de miere cu soţia sa Margaret în Connemara. Pentru soţia sa el a construit un castel ca în poveşti şi a vrut să fie o dovadă vie a dragostei lui pentru ea. Din păcate Margaret a murit în 1874 şi nu a mai apucat să îşi vadă termiant castelul. Astăzi castelul se vizitează.
O altă poveste de dragoste, irlandeză s-a petrecut între Cu Chulainn şi Emer. De cum a văzut-o Cu Chulainn pe frumoasa Emer a şi dorit să o ia de nevastă. Numai că tatăl acesteia il ura pe Cu Chulainn şi l-a trimis să se antreneze în arta războiului cu femeia-războinică Scathach, convins fiind că regimul greu îl va răpune pe Cu Chulainn. Numai că dragostea dintre cei doi l-a făcut pe erou să reziste antrenamentului dur şi mult mai puternic s-a întors la iubita sa, a cucerit fortăreața unde o ascundea tatăl acesteia, a răpit-o pe Emer şi în scurt timp s-au căsătorit. Iubirea învinge totul.
Cel mai frumos poem irlandez de dragoste a fost scris de poetul Patrick Kavanagh, se cheamă Raglan Road şi a fost scris după ce poetul s-a îndrăgostit de o necunoscută ce se plimba pe Grafton Street.
În schimb poate cel mai tare argument în favoarea teoriei că Dublinul este un oraş romantic, este că însuşi Sfântul Valentin se odihnește în Dublin. Şi eu am aflat abia în dimineața zilei de 14 februarie, chiar de ziua Sfântului Valentin.
Presupun că toţi ştiţi că Sf. Valentin a fost chiar un sfânt şi nu e inventat ca Moş Crăciun roşu de la Coca Cola. Ei bine Sf. Valentin a trăit pe vremea romanilor, în timpul împăratului Claudius II, când bărbații erau încurajați să nu se îndrăgostească pentru a putea lupta mai bine. În acele vremuri Sf. Valentin a cununat mai multe perechi de îndrăgostiți şi a predicat pentru dragoste. A fost închis şi în timpul detenției a vindecat fata oarbă a judecătorului. Înainte de a fi omorât i-a trimis acesteia o scrisoare de dragoste pe care nu a semnat-o. De aici obiceiul scrisorelelor de dragoste de Sf. Valentin denumite valentine.
Acestea fiind spuse cum am citit informațiile m-am îmbrăcat şi am plecat în căutarea Sfântului Valentin. Mi-am pus aparatul şi portofelul în geantă, am verificat când pleacă autobuzul spre centru şi am plecat. Pe drum mi-am dat seama că am uitat căciula acasă şi era totuşi o zi de iarnă, dar mai grav uitasem orice hartă cu Dublinul sau cu traseele de autobuz, deşi am prin casă o grămadă. Nu mai voiam să mă întorc şi nu m-am întors.
De la stația terminus de autobuz şi până în centru am fost oprită de un băiețel de vreo 25 de ani care colecta donații pentru vreo organizație, ceva. El m-a întrebat cum mă cheamă, de unde vin şi ce caut în centru. I-am spus şi am profitat de situație să îl întreb dacă ştie cum ajung la biserica unde se află înmormântat Sf. Valentin. El habar nu avea, dar mi-a dat ideea de a merge la Centru de Informaţii Turistice să întreb. O idee bună. Am intrat în centru şi am întrebat. O domnișoară mi-a zis că e o întrebare ingenioasă, a căutat pe net, a scos o hartă şi mi-a marcat locul, ba mai mult mi-a spus ce alt autobuz trebuie să iau pentru a ajunge acolo.
Eu aveam mintea goală, parcă eram prima zi în Dublin şi habar nu aveam unde trebuie să ajung. Aşa că am aşteptat autobuzul şi l-am rugat pe şofer să mă anunţe când trebuie să cobor. Şi autobuzul a trecut pe străzile mele cunoscute, a trecut pe lângă George Street Arcade despre care am scris aici, a mai mers puțin şi șoferul m-a anunțat că trebuie să cobor. Am coborât şi fix în spatele meu era biserica Whitefriar, unde se afla Sf. Valentin.
Am traversat şi am intrat în hol, fiind o biserică a Ordinului Carmelit, deci nu una cu care să fiu obişnuită, nu ştiam ce trebuie să fac. Mi-am făcut şi eu cruce ca tot omul şi am intrat în biserică. Am nimerit chiar la începerea slujbei şi cineva m-a îndemnat să iau loc. M-am aşezat şi preţ de vreo 20 de minute am ascultat un preot. În jurul meu oamenii cântau şi recitau după preot, iar la final preotul a spus povestea Sf. Valentin şi ne-a îndemnat să trecem pe la racla lui.
Am stat şi eu la coadă, printre cei care purtau flori şi am aprins o lumânare. Am făcut poza de mai sus şi am dat să plec, numai că nu e chiar aşa de simplu şi cineva mi-a zis că trebuie să îi scriu Sfântului. M-am aşezat şi habar nu aveam ce să scriu. Lângă mine se așezase pe jos un băiețel de vreo 7 ani care se chinuia să buchisească ceva pe al doilea caiet. Am scris două rânduri, am pus data şi m-am semnat. Când să ies o domnișoara mi-a băgat un reportofon în faţă să mă întrebe ce caut acolo. I-am spus două vorbe, ce mie îmi păreau demne de a fi puse într-un material radio şi am dat să plec. Numai că domnișoara a ținut să mă felicite pentru dicție şi pentru coerență. I-am zâmbit şi i-am spus că am lucrat şi eu în radio. Speriată de posibilitatea nulității materialului înregistrat, în cazul în care aş fi lucrat încă în radio m-a întrebat la care. I-am spus că nu în Dublin, ea s-a luminat la faţă şi mi-a zis că pot oricând să vin la ei. M-am amuzat şi i-am promis că voi trimite un CV.
Am plecat, iar pe stradă dovezile de iubire erau mai mult decât evidente.
Reclamă la un magazin de obiecte din aur
Reclamă la un restaurant
Un băiat aștepta autobuzul cu un buchet de flori în mână... erau o grămadă de astfel de băieţi în tot Dublinul
O pernă din Magazinul Avoca
Da, pot să declar că eu nu sărbătoresc Valentine's Day ci Dragobetele sau cum facebookistic spun fetițele că dragostea nu se sărbătorește doar o singură zi pe an ci se sărbătorește zilnic, dar voi spune doar atât. Eu pe 14 februarie 2012 l-am descoperit pe Sfântul Valentin, în Dublin.
Raluca
2 comments:
Ce frumos! Nu stiam ca Sfantul Valentin se afla la Dublin!
Nici eu, dar l-am cautat si l-am gasit :D
Post a Comment