Vă spuneam acum ceva timp că aş ajuta benevol la scrierea unui astfel de ghid al Bucureştiului sau al României, deşi la categoria aceasta de ghiduri cam apar doar oraşe.
Ei uite că şi fără ajutorul meu ghidul Top 10 Bucureşti a apărut. Este editat de Editura Litera, nu are nimic în comun cu editura mamă DK Books, deşi sper că au avut măcar bun simţ şi au cumpărat formatul.
Ce trebuie spus din start este că este foarte bine că acest ghid există. Am înţeles că e şi în engleză, deci treaba e şi mai bună.
Numai că acest ghid este unul pur românesc. Adică apar reclame la RATB şi la Metrou, hărţi ale autobuzelor turistice şi ale traseelor ecumenice, semn că autorii nu prea au ştiut ce să bage în ghid şi l-au făcut la repezeală. Ba la final este din nou reprodusă coperta, deci clar autorii duceau lipsă de conţinut.
Eu una am fost în câteva oraşe cu astfel de ghiduri şi în nici unul nu am găsit reclame, decât poate la alte ghiduri asemănătoare. În plus în Dublin ştiu sigur că autobuzele turistice sunt ale Dublin Bus, dar nu veţi găsi harta traseului lor în ghid, pentru simplul motiv că în Dublin există două firme cu autobuze turistice, dacă nu chiar trei şi s-ar face o concurență neloială.
În schimb ghidul este unul interesant, adică am aflat chiar şi eu lucruri noi. Un singur lucru m-a nelămurit: Caru' cu Bere e în top 10 atracții ale Bucureştiului???
Nu zic, e o clădire istorică, e o locație frumoasă, dar e un restaurant. Acolo vii să mănânci după o zi de vizitat atracții turistice. Aşa că în purul stil românesc mă întreb cât au cotizat patronii la acest ghid? că doar nu credeați că restaurantul e al statului sau ceva.
În schimb Biserica Bucur Ciobanul, monument emblematic al Bucureştiului e trecută la Alte lăcaşuri de cult, la fel şi Biserica Rusă din Piaţa Universităţii. Eu înțeleg că numărul bisericilor din Bucureşti este cam mare şi mă credeţi sau nu şi dublinezii au aceeaşi problemă, dar sunt biserici frumoase, biserici care au scăpat de comunism şi sunt biserici construite în ultimii 20 de ani ca să aibă nu ştiu ce popă o parohie în buricul târgului. Eu vreau să cred că toţi cei care contestă numărul bisericilor din Bucureşti se referă la cele construite în ultimii ani, celelalte vă spun cu mâna pe inimă că sunt monumente istorice şi merită vizitate şi mai ales incluse în Top 10.
Ştiu, o să mă bănuiţi că numai prin biserici am stat în Bucureşti, dar m-a intrigat că Biserica Domniţa Bălaşa, ascunsă de comunişti după blocurile din Piaţa Unirii (capitol la care o veţi găsi într-adevăr în ghid), are doar şase rânduri la capitolul Alte Biserici. Ştiu ţine de opţiunile personale, dar mie mi se pare că este una dintre cele mai frumoase biserici din Bucureşti, pe când de Radu Vodă sau Mihai Vodă, despre care eu una nu am auzit niciodată nimic, sunt primele la capitolul Biserici şi Mănăstiri.
După cum vedeţi aş avea multe obiecţii la acest ghid, dar mă opresc aici. Cred că totul ţine de preferinţele mele personale şi mi-ar părea rău dacă autorii au făcut acest ghid la modul: avem de făcut un ghid, să trimită Patriarhia şi Direcţia Monumentelor Istorice fotografii şi informaţii, să cotizeze Regia de transport în comun şi Metrorexul şi patronii de restaurante şi gata ghidul. Sper că au bătut la pas atracţiile turistice despre care au scris în ghid, că le-au cunoscut şi că au scris după impresiile personale şi nu după cum a dictat o instituție sau alta.
Fără a mai comenta vă spun că primele 10 atracţii ale Bucureştiului sunt:
1. Lipscani
2. Palatul Parlamentului
3. Calea Victoriei
4. Atenerul Român
5. Muzeul Naţional de Artă al României
6. Muzeul Naţional de Istorie al României
7. Cişmigiu
8. Muzeul Satului
9. Caru cu Bere
10. Mănăstirea Stavropoleos
Eu mă simt bine că măcar atracţiile din TOP 10 le-am vizitat şi revizitat şi le ştiu pe toate, aşa că nu am regrete că aş fi pierdut ceva.
Vreau să le mulţumesc Iuliei şi lui Răducu pentru că mi-au adus ghidul, fără ei nu aş fi făcut acest mirobolant post, decât la vară când aş fi ajuns eu în Bucureşti, dacă aş fi ajuns :)
Raluca
No comments:
Post a Comment