Ce treabă au cele două? A fost vreodată Guevara în Dublin? Ce caută portretul lui într-un muzeu din Dublin?
Duminică am fost la muzeu, la Little Museum of Dublin, un muzeu chiar micuț într-o casă cu două etaje, al cărui ghid era şi restaurator. E a nu ştiu câta oară când irlandezii mă uimesc cu inventivitatea lor. Practic au pus cap la cap tot felul de obiecte din diferiți ani, în două camere, iar cu ajutorul unor poveşti frumoase te fac ca pentru 30-40 de minute să ieşi din cotidian şi să fii turist în Dublin. Am aflat cu această ocazie, în cele câteva minute, mai multe lucruri despre Dublin decât într-un an întreg. Au fost şi chestii care m-au uimit şi chestii care mi-au stârnit interesul şi chestii pe care le ştiam, dar per total s-a meritat vizita. Unde mai pui că prețul de intrare este cel mai mic din toată Irlanda, 2.5 euro.
Aşadar dacă vreodată ajungeți în Irlanda, în Dublin, puteţi vizita acest mic muzeu, care e chiar în centru la stânga de Grafton Street şi puteţi considera că ştiţi tot ce se poate şti despre Dublin.
Acum totuși a fost Guevara în Dublin? Nu ştiu, o fi fost, deşi ştiu că era ocupat cu revoluțiile şi mai puţin cu vizitatul, da nu neg o fi fost, însă legătura dintre Dublin şi El Comandante e cu totul alta.
Știți voi celebrul portret pe fond roșu al lui Guevara? Ei, el portretul a fost realizat de un dublinez. Numele lui este Jim Fitzpatrick. Datorită lui azi suntem practic bombardați de tot felul de obiecte cu celebrul portret.
El a făcut portretul pe un fond alb, cine a pus fondul roșu nu știu, dar ceea ce ştiu este că irlandezul nu a cerut drepturi de autor pe portret şi din această cauză poate fi folosit la aşa scară largă. Practic omul nu primește nici un ban de pe urma portretului. Însă poate nici nu are nevoie, pentru că am înțeles că a colaborat cu diverși artiști irlandezi şi că e cumva cunoscut în lumea asta.
Abia în 2011 s-a trezit irlandezul nostru şi a cerut drepturile de autor pe acest portret cu intenția de a dona câștigurile familiei Guevara din Cuba.
Această poveste şi multe altele asemănătoare le puteţi afla la Little Museum of Dublin. Tot acolo am întâlnit un român celebru, despre care am să vă scriu câte ceva într-o postare viitoare.
Raluca
No comments:
Post a Comment