Fabrica de bere Orval |
Chiar vorbeam cu Alin că dacă măicuțele din România ar crea o marcă proprie de dulceţuri sau şerbet şi ar comercializa-o în supermarketuri ar avea succes, deşi datorită minţii de întreprinzător a lui Daniel, Biserica Ortodoxă deja produce destui bani şi fără mica mea idee.
Abaţia Orval - tot ce se vede în această poză nu este de vizitat, pe acolo circula doar calugării |
Din Arlon, care e la graniţa cu Luxemburgul până în Orval se face cam o oră cu maşina pe autostradă. Fiind primul obiectiv pe care îl vizitam eram curioasă să văd dacă şi belgienii beneficiază de organizarea exemplară a irlandezilor când vine vorba de atracţii turistice. La Orval nu am fost dezamăgită, deşi belgienii, mai ales unde locuim noi, sunt latinizaţi din cauza francezilor.
muzeul Fabricii de bere |
Trebuie de la bun început să spun că nu am vizitat fabrica de bere şi nici cea de brânză pentru că vizitele acolo se fac doar cu grupuri organizate cu ceva vreme înainte. Noi nu am ştiut, deci am vizitat doar o expoziţie în care îţi era explicată ce e berea Orval. Cam ca muzeul Guinness, dar în loc de 5 etaje era doar o sală mare lunguiață.
Suspect sau nu, berea e bere oriunde în lume şi se fabrică din fix aceleași ingrediente, fie ea neagră ca Guinness sau blondă ca Orval. În micul lor muzeu am găsit că berea se fabrică la Orval din secolul XVII şi că era considerată ca fiind parte din dieta călugărilor, care o numeau pâine lichidă. Călugării erau oameni buni şi împărțeau berea cu pelerinii şi cu cerşetorii...trai, ar spune unii dintre cititorii acestui blog :)
Cred că belgienii au un adevărat cult al berii. Fiecare sortiment se bea în paharul specific. Cel din Orval avea o formă foarte faină, dar din păcate încă stăm la hotel, unde spaţiul e limitat. Da şi când ne vom muta la casă... Întorcându-mă la cultul berii, în magazine desupra fiecărui sortiment de bere veţi găsi de cumpărat paharul spcific cu care se bea. Acum ori se stabilește Alin la un singur sortiment de bere, ori casa noastră va fi plină de pahare :)
Cum cu brâza nu mă omor (sacrilegiu veți spune, să locuieşti în Belgia şi să nu te omori cu brânza...ei bine da) şi încă îmi e dor de cedar, nu m-a afectat prea tare că nici fabrica de brânză nu se vizita.
muzeul plantelor medicinale |
Deşi impresionantă ca dimensiuni abaţia este relativ nouă 1926 şi se cheamă de fapt Abaţia Notre-Dame d'Orval. Despre călugării care produc bere puteţi citi aici şi dacă vă uitaţi cu atenţie veţi vedea că astfel de călugări sunt şi în Irlanda şi cine ştie, poate produc chiar şi bere.
Vă tot bat la cap cu berea călugărilor aşa că trebuie să vă spun că este foarte alcoolizată, cea din Orval are 6.2% alcool în comparație cu Guinness care are 4.3% alcool şi am auzit că ar exista beri chiar şi cu 9 şi ceva la sută alcool. Deliciul băutorilor de bere de pretutindeni :)
În mare o vizită la Orval este recomandată, unde mai pui că preţul de intrare e de doar 6 euro, mic în comparație cu cele din Irlanda :)
Dacă nu v-am convins că merită o vizită, poate pozele vor fi mai convingătoare.
Grădina cu plante medicinale şi muzeul
Icoana din mănăstire se vedea de cum intrai în parcare şi cumva te urmărea pe tot parcursul vizitei
Partea din abaţie care se vizita, fotografiată din pragul muzeului berii
Ruinele
Cei care au citit cu atenţie textul meu au observat probabil o neconcordanţă a cifrelor. Ei bine în 1070 primii călugări s-au stabilit în Orval, dar în 1793 abaţia a fost incendiată şi dărâmată de trupele franceze. A rămas aşa până în 1926 când călugării producători de bere au revenit pe locaţia fostei abaţii. Totuşi cumva berea a continuat să fie produsă la Orval, nu am înţeles încă cum.
Parte din ruina abaţiei din 1070
Mi-a plăcut mult copacul din imagine, e fix în mijlocul locurilor de vizitat
Nu cred că are nici o legătură cu abaţia şi poate e casa cuiva, dar mi-a plăcut poza destul de mult cât să o postez.
Şi ca să răspund la întrebarea din titlu, DA la Orval e şi o abaţie şi o fabrică de bere şi una de brânză.
Raluca
No comments:
Post a Comment