Multă vreme am avut o nedumerire şi multă vreme nu am găsit pe nimeni să îmi deschidă ochii. De ce umblă dublinezii dezbrăcaţi şi totuşi nu le e frig? sau De ce la magazinele de haine, chiar şi iarna, se găseau de cumpărat bluziţe şi fustiţe şi nu haine din lână sau cojoace?
Răspunsul la prima întrebare poate fi depistat uşor, dacă te-ai născut în aşa o climă nu prea mai percepi frigul aşa cum îl percepem noi românii când frigul vine doar 3-4 luni pe an. De asta mi-am dat seama când am cunoscut copii românilor născuţi în Irlanda, care la fel cu dublinezii mergeau aproape dezbrăcați când eu aveam geacă de fâş şi câteva bluze.
La a doua întrebare nu găseam totuşi răspunsul. OK magazinele li se adresează dublinezilor, dar chiar şi aşa nu tu o haină mai groasă, nu tu o cizmă îmblănită, nu tu un pulover mai sănătos? Răspunsul l-am găsit totuşi la câteva luni după ce am venit în Dublin: dublinezii se îmbracă în straturi.
Adică în loc de haină de blană şi tricou cu mânecă lungă, cum purtam eu în România, dublinezii poartă tricou cu mânecă scurtă, peste un tricou cu mânecă lungă, apoi o bluziță descheiată în faţă, apoi un ilic (da din ală românesc împletit sau din polar) apoi o gecuţă şi dacă e frig îşi pun şi mănuși. Practic ei sunt pregătiţi pentru orice, fie soare sau viscol ei sunt bine îmbrăcaţi. Desigur viscol mai greu în Irlanda, dar nici măcar o ploaie sănătoasă nu îi sperie, pentru că măcar unul dintre straturi are glugă. Sau dacă nu au umbrela totdeauna la ei. Nu degeaba se spune că în Irlanda trebuie să ai tot timpul cu tine ochelarii de soare şi umbrela.
Şi tot căutând să explic treaba cu straturile, uite că wiki mi-a luat-o înainte şi a explicat treaba destul de bine: se cheamă layered clothing.
Pe wiki spune că îmbrăcarea în straturi e folosită în special de sportivi, dar a fost adoptată şi de locuitorii din zonele climatice reci, unde straturile asigură căldură şi feresc de vânt şi ploaie. Cică există trei straturi principale:
1. Primul strat, denumit şi strat de bază asigură confortul şi ţine pielea uscată, în cazul unei ploi
2. Stratul de mijloc asigură căldura şi izolează, de aceea mai este denumit şi strat izolant.
3. Ultimul strat, cel de deasupra este un strat ce protejează de vânt sau apă.
Îmbrăcarea în straturi datează din cele mai vechi timpuri, dar a fost redescoperită în anii 60-70 ca o metodă ieftină şi practică de a ţine de cald. Plus că spun eu nici nu e chiar aşa de greu, eu ţin minte că abia căram haina de blană sau mai ştiţi voi cojoacele alea de pe vremuri, ce grele mai erau...
Chiar dacă nu mai stăm în Dublin îmi ajută mult aceste informații pentru că şi în Belgia e deja frig şi plouă.
Raluca
No comments:
Post a Comment