La Trier am plecat cumva împărțită între experiențele anterioare şi ceea ce citisem pe internet. Piața de Crăciun din Trier este cea mai veche din Germania, pentru simplul motiv că Trier este unul dintre cele mai vechi orașe din Germania, deci nu avea cum să mă dezamăgească. Din păcate, şi acesta poate fi un sfat pentru toţi cei care vor să viziteze piețele sau târgurile de Crăciun, spun din păcate am mers la Trier sâmbăta. Am înțeles că în week-end vin turiști din Germania, din Franța şi din Belgia şi piețele tradiționale se transformă într-unele comerciale. Prețurile urcă, aglomerația e mare, necivilizaţia şi mai mare. Şi tind să cred că aşa este pentru că Târgul de Crăciun din Luxemburg, de altfel foarte cochet şi mai puţin vizitat în timpul săptămânii, în week-end se umple de lume.
Să vă lămuresc de la început de ce am zis aproape perfect. Pentru că deşi am găsit şi decorațiuni şi mâncare şi dulciuri şi vin fiert bun, prețurile erau enorme. 23 de euro pentru o decorațiune din lemn pentru bradul de Crăciun mi se pare enorm sau 70 de euro pentru un spărgător de nuci de 10 cm, iarăși enorm. Aşa cum probabil știți deja eu voiam decorațiuni de brad şi mai puţin vin şi mâncare, dar ca un târg să fie complet trebuie totuși să existe şi mâncare şi vin fiert. La mâncare şi băutură prețurile nu mi s-au părut mai mari decât în alte părți.
Aceasta este doar o parte din Târgul de Crăciun de la Trier. Sunt cumva două pieţe legate între ele. Sper deosebire de Saarbruken, Târgul din Trier a fost foarte ușor de găsit. Am parcat în centru într-o parcare subterană şi de acolo pe o stradă pietonală nu aveam cum să ratăm târgul. Deşi recunosc am avut şi un ghid local, care ştia târgul şi care ne-a dus la cele mai faine căsuțe, din cele 95 existente.
Aceasta capră cu doi iezi se mişca. De fapt toate căsuțele nu erau doar din lemn decorate cu brazi, aveau tot felul de figurine, tot felul de desene. Erau interesante şi doar de privit.
Catedrala din Trier.
Trebuie să vă spun că e a doua oară când mergem în Trier şi de fiecare dată am stat la o coadă enormă la intrarea în oraş şi de fiecare dată ne-a prins ploaia. Aşa şi sâmbătă, dar după o ploaie torențială a ieşit soarele şi a luminat foarte frumos catedrala.
Aşa de plin era târgul. Îmi place faţa tipului, cred că şi în Germania sunt unii care cred că le ei sufletul, dacă le faci o poză :)
Genul acesta de căsuță, l-am găsit şi în Saarbrucken şi în Luxemburg şi în alte târguri. Am găsit din păcate doar denumirea în engleză: angel chimes
O căsuţă pe care tocmai aterizase Moş Crăciun
Eu şi prietenul meu, Spărgătorul de Nuci
Noi doi în mijlocul târgului din Trier cu căni de vin fiert. Când termin de vizitat târgurile vă arat colecția mea de căni :)
Câteva standuri cu decorațiuni, turtă dulce sau bomboane (aveau 5 tipuri de bomboane cu lemn dulce). Decorațiunile din centru sunt cele care mi s-au părut scumpe, între 13 şi 30 de euro :(
Târgul pe înserat.
Pe lângă vin fiert am mâncat un fel de clătite din cartofi, cică şi ele tradiționale. Cam uleioase mi s-au părut dar probabil datorită lor vinul fiert nu şi-a făcut efectul asupra mea.
La final am lăsat această casă. Mi se pare super. Era plin Trierul de astfel de case.
De fapt m-a convins orașul acesta că merită o vizită amănunțită. Vă spun doar că a fost fondat în anul 16 îH, iar în timpul lui Cezar se numea Augusta Treverorum, fiind capitala provinciei ce se întindea până la Atlantic şi până în Maroc...
Raluca
2 comments:
Arata foarte fain orasul si eu ador casutele alea cu lemn, colorate, parca sunt din turta dulce :)). Mi-ar place sa vizitez cateva targuri prin Germania, pana la urma nemtii au traditie in domeniu :)
Da sa stii ca sunt diferite de cele din Belgia si parca sunt mai traditionale asa. Oricum sfatul meu e sa le vizitezi in timpul saptamanii daca poti, in week-end era omor.
Post a Comment