Cum în Arlon a plouat toată săptămâna trecută nici nu mă gândeam că Duminică vor fi 22 de grade aşa cum prognozaseră meteorologii. Aşa că cel mult pentru Duminică programasem un grătar. Numai că pe la 10 ne contactează nişte prieteni că ei pleacă în Bruges, nu am vrea şi noi să mergem? În jumătate de oră eram deja la ușă şi în maşină spre Bruges.
De cald a fost cald, nu zic nu, dar parcă orășelul merita mai mult de o zi. Bine de fapt nici măcar o zi. Ştiu că mă alint şi că cei care vizitează Belgia nu au câteodată la dispoziție nici măcar o zi pentru Bruges, dar dacă noi tot stăm aici... Oricum ocazii vor mai fi şi dacă nu vor mai fi am să rămân cu amintirea acestei zile călduroase. Prima zi de primăvară din 2013.
Dacă există un zeu al călătorilor probabil că el este responsabil şi de vremea bună din Olanda şi de cea din Bruges şi dacă tot a venit căldura vom porni în alte călătorii, pentru că Belgia încă nu s-a lăsat descoperită şi apoi Franța e colea după graniță, Germania e la o azvârlitură de băţ, iar Olanda e prima pe lista priorităților.
Aşa mă întrebam în titlu de ce o fi denumit Bruges ăsta "Veneţia nordului"? Că mie una numai a Veneţie nu mi s-a părut, mai ales că noi am mers cam o jumătate de zi pe străduțe şi nu am văzut nici un canal, nimic. E un canal care taie cumva orașul şi pe care îl descoperi dacă îşi iei o plimbare cu barca, da altfel diferența dintre Veneţia şi Bruges e enormă. Cred că iar am avut noroc ca a fost cald pentru că bărcile erau descoperite şi dacă ar fi fost şi frig şi săreau stropi...nu ştiu cât de frumoasă ar fi fost plimbarea şi cât de frumoase mai erau amintirile.
Am avut noroc că am prins ultima cursă a bărcilor şi un soare care se apropia de apus, iar lumina în unele poze este foarte faină.
Ce e de fapt Bruges ăsta?
Administrativ Bruges este capitala celei mai mari provincii din vestul Flandrei. Este un oraş arătos al cărui centru face parte din anul 2000 din Patrimoniul UNESCO şi se află şi la ora actuală pe locul şi între aceleași granițe ca centru localității din perioada medievală. Casele au fost păstrate ca atunci, iar cele noi construite au imitat foarte bine casele vechi. Bruges a fost cândva unul dintre cele mai mari porturi ale Belgiei şi a fost reședința ducilor de Burgundia.
Ce puteţi vizita în Bruges?
Noi fără să vrem am ajuns chiar în centru şi nu am avut mari probleme cu parcarea. Am ajuns chiar într-o piaţă, pe care ei o denumesc De Markt. Este cea mai cunoscută piaţă din Bruges şi o veţi găsi pe toate vedereile, în toate ghidurile şi chiar în pozele prietenilor voștri care au ajuns în Bruges.
În De Markt se află Turnul Belfry cu ale sale 48 de clopote. Cică la anumite ocazii este angajat un om care interpretează adevărate arii la clopotele turnului.
Eu am crezut că e o biserică, dar de fapt a fost un turn de observaţie, iar clădirea a fost pe rând trezoreria şi arhiva. În turn se poate ajunge urcând 366 de trepte, iar dacă din poze vi se pare ca e înclinat chiar este, cu aproape un metru.
Toată lumea în Bruges o să vă spună că acolo s-a filmat un film care se cheamă în Bruges, cu Colin Farrel. În afară că Farrel e irlandez nu m-a mișcat cât de puţin acest film, însă am aflat că tot în Bruges, Audrey Hepburn (care s-a născut pe lângă Bruxelles, deci în Belgia) a filmat The Nun's Story şi chiar am văzut casa unde s-a filmat şi chiar şi o casă din care Colin Farrel s-ar fi aruncat de pe un geam. Trebuie să văd ambele filme.
În aceeași piață se află aceste case de care m-am îndrăgostit prima dată când am dat de Bruges pe internet. Sunt restaurante şi baruri şi nu sunt foarte ieftine, dar arată frumos.
Tribunalul din Bruges
Church of our Lady
Turnul acestei biserici cică ar fi unul dintre cele mai înalte turnuri din cărămidă din lume, dar importanța ei crește pentru că în interior se află sculptura Madonna şi Pruncul de Michelangelo. Singura sculptură de această mărime a lui Michelangelo ce a părăsit teritoriul Italiei în timp ce artistul încă trăia.
Tot în Bruges am înţeles că ar fi de vizitat o berărie şi o fabrică de ciocolată. De asemenea dacă vă pasionează domeniul puteţi învăţa cum se brodează un mileu. Am văzut că se vând pe post de suveniruri şi undele sunt chiar ingenioase.
Eu vă recomand turul cu barca. Practic dacă aţi mers din Piaţă înainte pe lângă Turnul Belfry ajungeţi la canal şi de acolo stațiile sunt destul de frecvente. Jumătate de oră cu barca vă costă 7 euro.
Apoi mergeţi pe străduţe, descoperiţi colţuri ce nu sunt preferate de fotografi sau dacă ajungeţi acolo într-o zi cu soare staţi pe o bancă la soare.
Casa cu balcon e cea unde Audrey Hepburn a filmat The Nun's Story
De la un geam al acestei case Colin Farrel a sărit direct în canal
Câinele de la geam, în sine o atracție turistică
O clădire ce se întinde peste canal
Noi doi
Eu în Bruges
Una dintre ultimele poze făcute în Bruges
Mai multe poze puteţi găsi pe pagina de facebook a acestui blog.
4 comments:
Arata dragut orasul. Imi place arhitectura oraselor belgiene in general. As vrea si eu sa-l vizitez, plus alte cateva orase din Belgia.
De cand vreau sa vad filmul In Bruges :)), nici acum nu l-am vazut!
Si eu trebuie sa vad filmul. Chiar trebuie sa il vizitezi ca e frumusel :) Facem schimb, eu vin inspre Franta, tu inspre Belgia
Am fost, mi-a placut mult Bruges! e un orasel colorat, cochet, are farmec!
Da chiar e. Sper sa mai ajung o data. Multumesc Alice
Post a Comment