|
Mi-am asortat ținuta la ghidul TOP 10 :) |
Cum stai în Belgia şi nu ai ajuns la Bruxelles? Sunt din ce în ce mai des întrebată şi de fiecare dată trebuie să precizez că stau într-adevăr în Belgia, dar de fapt timpul îl petrec în Luxembourg. Să explic care e treaba cu micuța şi scumpa țara Luxembourg, cu Benelux şi toate celelalte. Pe scurt stăm în Belgia la 20 de km de centrul Luxemburgului (oraşul, nu ţara), într-un orăşel numit Arlon, dar care e la 2 ore şi ceva de mers pe autostradă de Bruxelles, capitala Belgiei. Şi am ales să stăm aici pentru că e mai ieftin şi pentru că spre deosebire de cei care locuiesc în Luxembourg nu ne-am prins încă de ce o chirie de peste 1500 de euro e aleasa totdeauna în detrimentul uneia de sub o mie pentru o mai mare suprafață. Da sunt 20 de km, dar se fac în maximum o oră dacă e coadă pe autostradă. Să vă amintesc că eu în Bucureşti de la Gara Obor la Casa Presei făceam 12 km în 45 de minute?
Oricum deja părerea mea despre luxemburghezi (luxem-burghezi...) e formată. Au atâția bani şi au avut atâția bani de generații încât o economie de peste 600 de euro pe lună nu li se mai pare ceva normal. Sper să ajung şi eu vreodată la aşa un venit, dar să am minte sau măcar să mă uit pe ce scriu acum.
Nu ştiu ce am în ultima vreme, mă pierd în amănunte.... Revenind...
La Bruxelles am mai fost de câteva ori, dar nu ca turist. Şi nu ajungem nici acum dacă serioșii de la o firmă de transport România-Belgia nu ne-ar fi pus să așteptăm vreo 8 ore pentru un pachet. Că doar nu "vine băiatul special pentru voi"...
În fine am transformat o zi potențial nervoasă într-o zi în care ne-am bucurat de ce a venit fără să ne mai enervăm. Noroc că ne-a trecut prin cap în ultima clipă să luăm ghidul cu noi, că aparatul şi ideile le avem cu noi întotdeauna.
Bruxelles-ul nu m-a atras niciodată. Mi se pare haotic şi mi-am întărit convingerile de fiecare dată când a trebuit să ajung cu maşina acolo. Cred că se circulă mai rău decât în Bucureşti şi am observat că au şi ei probleme cu locurile de parcare, în cartiere, că în centru sunt parcări. M-a cam speriat că în Bruxelles există o centură şi există tuneluri prin care se poate evita centrul şi totuşi e circulă ca la nebuni. Să mă bazez că europarlamentarii români nu stau degeaba şi că problema va fi evitată cumva în Bucureşti, odată ce va avea o centură şi centrul va fi ocolit de pasarelele suspendate ale lui Oprescu?
Apoi Bruxelles-ul mi s-a părut frumos doar în centru, în partea pietonală. Acolo sunt terase şi magazine şi turişti, în rest mi s-a părut că nu au avut nici un plan urbanistic. Vezi case cu un etaj lipite de blocuri cu 8. Vezi case decorate art-nouveau alături de maghernițe. Şi apoi "cartierul european" mi se pare o mizerie. Beton şi sticlă pe zeci de etaje, pe zeci de hectare. O fi nou, o fi frumos, dar mie nu îmi place.
Da ca orice capitală şi Bruxelles-ul are multe atracții, are parcuri, are o viaţă artistică, merită vizitat o dată în viaţă, dar doar după ce aţi vizitat alte oraşe mai vestite, mai frumoase, alte țări mai exotice. Părerea mea.
Aşa cum spuneam noi am plecat spre Bruxelles să luăm un pachet. Pe drum ni s-a spus că băiatul nu stă după fundul nostru şi că revine la sediul firmei de curierat la ora 8 seara. Era 10 dimineaţa ca am zis să plecam pe răcoare. Aşa că pe la un 12 am ajuns în centru, am ratat intrarea în parcare şi am ajuns pe o stradă pustie între nişte blocuri în renovare. Am parcat, ne-am bucurat că era gratuit duminica şi am deschis ghidul. Știam sigur că vreau să ajung la Muzeul Benzilor Desenate. Întâmplarea a făcut că eram la mai puţin de 100 de metri de el. Ce vă spuneam eu de semne...
L-am vizitat (scriu în zilele următoare despre el) şi am plecat în direcția spre care ziceam noi că e centrul. Prima impresie...cam proastă. Blocul verde era părăsit, cu geamuri sparte ... alături era Banca Națională
Din maşină zărisem această biserică aşa că am plecat în direcția ei. Era prea frumoasă ca centrul să fie departe. Aveam dreptate.
Apoi am plecat cu mulțimea şi am ajuns într-o piață unde era un fel de târg. În mijlocul pieței era această statuie. Mi-a zis wiki că e
Charles Buls
Statuia se află sprijinită de o fântână în Piaţa Agora. Clar belgienii pe lângă că nu ştiu engleză sau nu li se par alăturările engleză-franceză un pic hilare, nu ştiu nici greacă. Altfel nu îmi explic repetiția...
În Belgia, în capitala Belgiei, Bruxelles dacă nu intrați într-un astfel de magazin de ciocolată, aţi venit degeaba. Eu nu ştiam ce să aleg mai întâi.
O braserie.
Atenție cu mâncarea. De fapt atenție zic degeaba pentru că acum realizez că în nici o capitală nu am mâncat bine în centru. Poate doar în Bucureşti, da în rest nicăieri.
Chiar şi ghidul pe care l-am răsfoit în maşină are 10 lucruri pe care să le eviți în Bruxelles. Pe lângă traficul infernal, faptul că toaletele publice se plătesc (şi nu cu cardul), de evitat restaurantele din centru destinate turiştilor unde "the food in generally mediocre and poor value".
Dar ni s-a făcut foame, am găsit noi o terasă care ziceam că nu era chiar în centru (prostii era chiar în centru) şi am mâncat pizza şi paste. Pastele erau chiar mai proaste decât le fac eu şi eu chiar nu ştiu să gătesc...
În schimb Piaţa Mare mi s-a părut foarte frumoasă. Nu degeaba e monument Unesco. În Piaţa Mare veţi găsi primăria, casa regelui şi sediile diverselor ghilde şi multe, multe terase.
Da m-am băgat în toate pozele :)
În Piaţa Mare am stat doar cu ochii pe sus
Casa cu lebădă a fost sediul măcelarilor, iar acum e cafenea. Cică Karl Marx ținea în această clădire întâlnirile Partitului Muncitorilor din Germania.
Rândul acesta de clădiri, ce mi-a amintit de Bruges, mi-a plăcut cel mai mult din toată Piaţa. Dacă ajungeţi acolo acordați atenție detaliilor de pe fiecare clădire.
În Piaţa Mare se află Muzeul Bruxelles-ului. Deși neplanificată, călătoria la Bruxelles a fost una norocoasă. Am nimerit acolo în duminica în care muzeele sunt gratuite. Nu am găsit nicăieri pe net o regulă, dar la Muzeul Bruxelles-ului şi la încă unul ni s-a zis că duminica nu se plătește. Nu se plăteşte în fiecare duminică? M-aş mira.
Muzeul este unul interesant, iar la ultimul etaj se află toate costumațiile
Pişărcosului, simbolul Bruxelles-ului.
Din Piaţa Mare am plecat pe străduţe şi mi-a plăcut ce am găsit
Dacă îmi fac un bar vreodată am să îi pun numele Dea's
Evident că la fel ca şi în Arlon magazinele erau închise duminica...
Scrie că ar fi cea mai mică casă din Bruxelles...
Le renard, vulpea. Piaţa Mare Bruxelles
Un pub
Un parc
Apoi Alin m-a târât la propriu să vedem Palatul Regal.
Aşa am descoperit Muzeul Instrumentelor Muzicale, într-o clădire foarte frumoasă
Şi o panoramă frumoasă
Şi un bloc cam ca cele de pe Calea Victoriei din Bucureşti
Şi ne-am întors la Catedrala Sf. Michael, unde într-un parc am găsit aceste paturi. Normal că am pierdut timpul acolo. Oricum mai avem o oră şi ceva de omorât.
Într-un final am luat pachetul dintr-o piață înconjurată de clădiri din astea frumoase, locuită de arabi şi de români,
am negociat traficul şi am ieşit din Bruxelles.
Mă voi întoarce? Cu siguranţă da. Ca turist? Cu siguranţă da. Bruxelles-ul e un oraş mare şi mai sunt locuri de vizitat, iar noi stăm la doar două ore şi ceva de el şi ar fi păcat :)
Raluca