am să vă spun o poveste locală, din Arlonia. Deja probabil că m-am plâns la voi că pe aici magazinele închid la 6 când tu abia ieşi de la serviciu şi că duminica în Arlon şi Luxemburg zici că lumea e moartă şi îngropată. E model franțuzesc am înţeles. Francezii care au sindicate şi unde protecția socială cică ar fi mai bună decât în România. Că aşa-i la noi, luăm de la francezi ce e mai rău, birocrația, dar protecția socială o lăsăm la ei. Da ştiu pare revoltător dacă eşti client. Trebuie să îţi învârti programul în aşa fel încât să ajungi la cumpărături şi nu ai nici confortul de a merge noaptea la non-stop-ul din colţ, după o pâine. Până şi benzinăriile închid pe la 12, iar non-stop în capul celor de aici e până la 10 noaptea. Totuși alternative există. Mai scumpe, dar există.
Şi acum sincer dacă ai şti că vreodată poţi ajunge şi tu în situația de a munci în week-end, nu ai vrea să fii plătit dublu şi nu cum se practică în România cu dat liber a doua zi? Eu doar la asta mă gândesc, bombănesc în barbă şi mă adaptez. Asta dacă vreau să locuiesc aici.
Ei bine acum o săptămână am dat în ziar peste articolul asta:
sursa: wort.lu |
Articolul zice aşa: Autoritățile din Arlon Belgia, au blocat extinderea Ikea din aceeași localitate. Ştiu că în România Ikea e mare fiţă, însă aici Ikea e mobila maselor. Există magazine cu mobilă de o mai bună calitate, desigur la preţuri mai mari şi mai rotunde. Eu am văzut magazinele Ikea din Bucureşti şi din Dublin şi într-adevăr cel din Arlon e mai mic, deci extinderea era bună. Însă ce citesc eu în articol, că autoritățile au acordat o extindere a Ikea cu 5500 de metri pătraţi, însă au respins extinderea acesteia cu alţi 10.000 de metri. Autoritățile belgiene zic că nu e de fapt o extindere ci chiar crearea unui centru comercial, întrucât spațiul suplimentar ar fi folosit la deschiderea a patru noi magazine: de echipamente, pentru copii, produse casnice şi electrice. Aici vine partea care m-a uns la suflet: autoritățile nu aprobă această extindere pentru că ei zic că puterea de cumpărare din zonă este finită şi că banii care se duc acum spre magazinele locale s-ar redirecționa spre noile magazine şi că deja magazinele locale din centru se închid pe capete.
Cu alte cuvinte, autoritățile locale îşi protejează afacerile existente deja şi nu dau aviz de funcționare unor magazine cu aproximativ acelaşi obiect de activitate. Nu mai vorbim că nu trântesc ditamai centrul comercial în centrul oraşului, ci protejează afacerile deja existente. O politică asemănătoare am înţeles că e şi în Dublin. Dacă tu vrei să îţi faci o gogoşerie lângă o altă gogoşerie nu ţi se dă voie. Sau dacă tu ai o fabrică de ambalat paste făinoase, eşti întrebat dacă accepți o altă fabrică de ambalat paste făinoase în oraş.
Pentru cei care sunt la curent cu politica Ikea, suedezii deschid magazine de mobilă în apropierea localităților. Atât în Dublin cât şi în Bucureşti şi pare-mi-se şi în Budapesta, magazinele Ikea au fost construite în afara oraşelor. Că oraşele s-au extins, asta e deja altceva. Ei bine Ikea Arlon e cu mult în afara Arlonului, aş zice cam cu 10-15 kilometri de la granița oraşului, deci nu e chiar ușor de ajuns acolo, îţi trebuie maşină, plus că e pe autostradă, iar noi în 2 ani de când suntem aici nu am ajuns niciodată în zona aia fără să fi avut treabă la Ikea, deci probabil noile magazine ar fi trebuit să vină cu promoții atractive pentru a atrage clienții spre ele. Deci migrarea clienților nu ar fi fost foarte rapidă, poate ar fi durat chiar ani, însă autoritățile tot nu au lăsat ca aceste magazine să se deschidă.
Diferența e că la ei nu există ŞPAGA. Încep să îmi placă belgienii.
No comments:
Post a Comment