doar nu credeați că am ajuns la Palatul Culturii fără să trec pe la IA Aidoma?
Să vă spun două vorbe despre această expoziție, pe care dacă ați ratat-o să știți că ați ratat un lucru extraordinar și oricâte poze veți vedea pe net sau mai știu eu unde nu vor descrie exact această expoziție. IA Aidoma este un concept al Ioanei Corduneanu, fondatoarea grupului de pe Facebook, Semne Cusute în Acțiune și a blogului Semne Cusute. Dacă vă pasionează cât de cât iile sau motivele populare e imposibil să nu fi auzit de acest blog.
De ce zic că nu ar fi trebuit să ratați expoziția IA Aidoma? Pentru că în cadrul ei aveați ocazia să admirați 33 de ii cusute anul trecut de membrele grupului Semne Cusute în Acțiune. Așadar sunt ii noi, dar ii care aparțin unor persoane private din România, persoane care la un moment dat își vor dori creațiile înapoi, deci va fi dificil ca întreaga colecție să mai fie vreodată împreună, după ce va termina turul muzeelor din România.
Apoi, îi spune IA Aidoma pentru că toate iile sunt ”replici” ale unor ii răspândite în marile muzee ale lumii. Așa că dacă vă știți că nu aveți ocazia să ajungeți la New York, Londra, Lyon sau Sankt Petersburg, nu știu sincer de ce nu ați ajuns la Expoziția IA Aidoma, dacă vă pasionează subiectul, desigur. Spun ”replici” pentru că așa cum poate știți sau intuiți, mâna umana nu poate coase identic două ii, cu atât mai mult două mâini nu pot coase identic două ii și la zeci de ani depărtare. S-au uitat meșteșugurile, nu se mai fac aceleași materiale. În plus, cele mai multe ii aidoma sunt recreate după poze, pentru că nu sunt în expozițiile permanente ale muzeelor și cineva, cândva a făcut o poză unei ii sau unei mâneci și de acolo s-a pornit reconstituirea modelului sau a pânzei.
Pentru mine expoziția a fost o bună ocazie să mai aflu un lucru, două despre ii. De exemplu eu credeam ca ciupagul, la iile din Transilvania, e doar bucata aceea încrețită de la gât pe care sunt cusute modele. Ei bine am aflat că ciupag ar fi orice încrețitură la baza gâtului. Apoi am văzut și eu ce e ăla un încreț funcțional și cum arată el pe o ie, am văzut cum se coase firul metalic și cum se face acul persan. Mie mi-a plăcut expoziția și m-am bucurat că am avut ocazia să ajung să o văd.
La final am fost rugată să aleg o ie preferată, dar sincer nu m-am putut decide, mi-au plăcut toate. La unele am rămas surprinsă de măiestria cusăturii, la altele de model, la altele m-au atras culorile... Am fost bucuroasă că am putut să admir de aproape iile Prințesei Ileana, aflate acum la Ohio. M-a surprins că cea care a refăcut una dintre ii s-a gândit până și la năsturei și i-a asortat cu ia, ca nimic să nu supere ochiul privitorului.
Trebuie că cele care au făcut aceste ii sunt tare mândre de munca lor și au și de ce. Am să vă las cu câteva poze, nu multe, pentru că altfel nu ați mai vedea expoziția :)
”Încreț funcțional”, dacă vedeți strânge mâneca |
”Ciupag” |
Altiță cu mărgele și steluța cu opt colțuri pe încreț. Steluța de obicei se găsește pe altiță, pentru că altița reprezintă cerul. |
Ie și țesută și cusută |
Cusătură cu fir metalic auriu în altiță și mărgele în încreț |
Ia cu bisericuțe și din nou steaua prezentă în încreț |
Foarte îngrijit lucrată ia asta. Eu zic că în altiță e ”ac persan”, da poate mă înșel. |
Ie ”nisipită” |
Ia cu cocoși Dacă v-a plăcut articolul, vă aştept cu un like pe facebook.com/DichisuriroRaluca P.S. Modul de expunere a iilor mi-a dat și mie o idee pentru o eventuală expoziție :) |
No comments:
Post a Comment